Plovoucí ostrovy

visibility2295 Zhlédnutí list V: Druhy gabionů a jak vybrat ten správný

Často zde píšeme, že využití gabionových prvků je omezeno pouze Vaší vlastní fantazií. Tady máte důkaz místo slibů. Společně s Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. a s Českou zemědělskou univerzitou v Praze bychom Vám rádi představili unikátní ekologický projekt plovoucích ostrovů.

Toto nevšední využití gabionových komponentů má za úkol zlepšení životních podmínek široké škály organismů v různých typech vodních nádrží, zvýšení tamější biodiverzity a zlepšení hnízdních podmínek pro vodní ptáky. Jak do toho všeho zapadají gabiony?

Naše výrobky zkrátka tvoří velkou část konstrukce plovoucích ostrovů a dodávají jim požadované vlastnosti. A že nejde o žádné malé nároky. Bylo nutné najít materiál, který je odolný proti vodě a korozi, je dostatečně pevný a pružný, aby vydržel vlnobití, ale zároveň disponuje nízkou váhou kvůli umístění na vodní hladině. Tušíte správně, že gabionové sítě jsou pro tento úkol jako stvořené. Stálo to mnoho času, ale nakonec kolegové našli přesně tu správnou kombinaci gabionových prvků a plastových plováků, které splnili vysoké požadavky. Ostrovy se následně doplnili rohoží, rostlinami a hurá na vodu.

Určitě Vás zajímá, v čem je směsice kovu a plastu ekologická a jak může pomoci vodní flóře a fauně. Výhod pro přírodu mají ostrovy hned několik:

- Poskytují místo pro růst široké škály vodních a mokřadních rostlin.

- Vytváří prostředí pro živočišné a rostlinné organismy běžně žijící na březích a dnech vod.

- Fungují jako substrát pro výtěr ryb a jako úkryt pro plůdek i pro dospělé ryby.

- Chrání ryby před rybožravými kormorány a dalšími predátory.

- Mohou zde hnízdit různé druhy vodních ptáků, včetně ohrožených a chráněných.

- Fixují fosfor a další látky z vody.

- Omezují rozvoj vodního květu včetně sinic.

Plovoucí ostrovy jsou prostě super! Jsme hrdí, že Gabiony Stone může být součástí i takovýchto projektů a můžeme tak všichni společně podporovat zachování a rozvoj naší krásné přírody.

Zanechte komentář

Komentáře musí být nejprve schváleny před jejich publikováním.
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota January Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec